Júnové tvorivé keramické dielne

Mesiac jún 2021 sa niesol v znamení keramických tvorivých dielní, ktoré sme zrealizovali v DSS „Domov pod Tatrami“ v Batizovciach, kde sa nachádza Klub keramickej tvorby.

Uvedomujeme si, že hlina je jedinečné médium nielen v umení, ale i v arteterapii. Hlina ako arteterapeutický materiál a aktivity s ňou spojené ( tvarovanie, ručné modelovanie, premodelovávanie – korigovanie, odtlačovanie, …) sú vhodné pre prelomenie bariér strachu, ako materiál nahradzujúci verbálnu komunikáciu, pre eliminovanie agresívneho správania, pre rozvíjanie predstavivosti, trojdimenzionálneho vnímania, pre vytváranie priestoru pre nadhľad ako zázemia pre zmenu postojov k sebe i ostatným. Práca s hlinou posilňuje sebavedomie osôb s PAS, pôsobí relaxačne a rehabilitačne, najmä ak je narušená jemná motorika. Deťom na autistickom spektre, ktoré majú aj určitý kognitívny deficit, práca s hlinou dáva možnosť konkrétneho telesného vnímania, a tým aj pochopenia mnohých súvislosti, ktoré sú pre nich v grafickej alebo verbálnej forme zložitou abstrakciou.

Nadácia Volkswagen Slovakia podporila aj naše prvé keramické tvorivé dielne, ktoré sa konali v prvý letný deň, t.j. 21. júna 2021 v keramickej dielni Domova sociálnych služieb v Batizovciach, s ktorým SPOSA POPRAD-TATRY, o. z. nadviazala užšiu spoluprácu. Sprevádzala nás pani Marika – skúsená inštruktorka sociálnej rehabilitácie a zakladateľka Klubu keramickej tvorby. Pod vedením pani Mariky vybraní prijímatelia sociálnych služieb v DSS v Batizovciach vyrábajú nádherné výrobky z hliny, ktoré sú pre nás silnou inšpiráciou.

Vďaka finančnej podpore Nadácie Volkswagen Slovakia sme si mohli zakúpiť hlinu a ďalší potrebný materiál na výrobu keramiky od spoločnosti PECE spol. s.r.o. z Očovej. Pani Marika nám poradila, čo všetko si máme objednať, aby sme mohli tvorivé dielne realizovať aj v našej SPOSA POPRAD-TATRY. A tak sme zakúpili sadu špajchtlí, sadu náradia, strunu na rezanie hliny, sadu obtáčacích očiek, sadu štetcov, textúrovú ihlu, sadu ozdobných valčekov, razítka s motívom kvetov, sadu engoby, mix základnej farebnej glazúry, skalpe, sadu náradia na kruh, drevený valček, pracovnú dosku, vodiace lišty, kukačku a dva maliarske krúžky, na ktorých budeme tvarovať hlinené misky, kvetináče a iné produkty z hliny.

Pozorne sme sledovali, ako sa pod šikovnými rukami pani Mariky tvaruje hlina a Benjamín si mohol vytvoriť prvého hlineného anjelika. Vyskúšali sme si aj tvarovanie hlinenej misy, ktorá sa dá vyrobiť nielen na hrnčiarskom kruhu, ale aj úplne jednoduchou technikou tzv. „vystieľania“ stlačených hlinených guličiek do obyčajnej misky z plastu, ktorú sme predtým obalili plátnom ( viď. obrázok). A aby hlinená miska nevyschla a trochu si aj odpočinula, predtým ako ju dáme vypáliť do keramickej pece, je dobré zabaliť ju do igelitového vrecúška.

V zázračnom ateliéry pani Mariky sme videli veľa hlinených výrobkov – polotovarov, ktoré majú za sebou už prvé vypálenie v keramickej peci. Ešte ich čaká glazúrovanie a druhá etapa vypálenia pri teplote okolo 1 100 stupňov. Z „ Domova pod Tatrami “ sme si priniesli niekoľko krásnych keramických výrobkov ; malá výstavka keramiky už zdobí priestor našej SPOSA POPRAD-TATRY. Tieto dielka sú pre nás silnou inšpiráciou a motiváciou do začatia vlastnej keramickej tvorby. Zapožičali sme si aj dve užitočné knihy plné obrázkových návodov na výrobu keramiky „ Keramika pro malé i větší umělce 1, 2“ , ktoré starostlivo študujeme. PANI MARIKA, ĎAKUJEME. TEŠÍME SA NA NAŠU ĎALŠIU SPOLUPRÁCU S VAMI !

Takto vzniká malý anjelik:

A takto keramická miska. Miska musí pred vypálením odpočívať v igelitovom vrecku:

Tvorivý neporiadok patrí ku keramickej dielni:

Anjelici po prvom vypálení v keramickej peci. Skalpelom sa do hliny vyrezávajú rôzne vzorky. Tiež je možné použiť na vzorky i šablonu. Vzorkovnica glazúr. Možno si vyrobiť i záves z gulôčok z hliny namiesto záclony.

Postupne sa pod vedením pani Mariky z DSS Batizovce naučíme vyrábať takéto krásne keramické výrobky:

Máme aj knihy návodov z ktorých sa budeme tiež učiť vyrábať keramické dielka:

Nakoniec sme v našej SPOSA v Poprade urobili i minivýstavku keramiky z Batizoviec:

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.