Zvyšovanie dostupnosti služieb pre osoby s autizmom a ich rodiny – štúdia

Inštitút pre výskum práce a rodiny ( Bratislava, 2020) vypracoval dlho očakávanú analýzu:„ Zvyšovanie dostupnosti služieb pre osoby s autizmom a ich rodiny: Je väčšia pomoc zo strany štátu potrebná a možná?“ Predkladaný materiál sa zaoberá otázkou potreby zvyšovania dostupnosti služieb pre osoby s poruchami autistického spektra (PAS) v SR.

So zámerom skvalitniť odborné diskusie na túto tému v prvej časti sumarizuje dostupné dáta o vývoji prevalencie autizmu v Slovenskej republike, a to v oblasti školských štatistík, zdravotníckych štatistík a informácií o počtoch novopriznaných invalidných dôchodkov osobám s PAS. Uvedené dáta naznačujú, že počet osôb s PAS v SR narastá, čo sa najvýraznejšie prejavuje vo vývoji počtu žiakov s PAS. Naopak, počet osôb s autizmom, ktorým bol novopriznaný invalidný dôchodok, ostal v období rokov 2010-2019 pomerne nízky a ich podiel na celkovom počte osôb ktorým bol novopriznaný ID, sa takto zvýšil len mierne, z 0,07 % na 0,46 %. Štúdia poukazuje na nízku využiteľnosť a nedostatočné využívanie dostupných dát pri plánovaní a monitorovaní dostupnosti sociálnych služieb pre osoby s PAS a ich rodiny.

V druhej časti predkladaný materiál zároveň polemizuje s tvrdením, že výraznejšia podpora štátu pre osoby s PAS a ich rodiny nie je možná okrem iného aj z dôvodu, že poskytovanie sociálnych služieb v SR nie je založené na priamej väzbe na konkrétny druh zdravotného postihnutia ( diagnózu), ale kompenzuje za ustanovených podmienok sociálne dôsledky zdravotného postihnutia. V tejto súvislosti predstavuje príklady niektorých európskych krajín, ktoré už prijali stratégie (akčné plány) pomoci osobám s PAS, hoci spravidla skôr v rámci zdravotných a nie sociálnych politík.

(Z anotácie priloženého dokumenty autorky Mgr. Dariny Ondrušovej, PhD.)

Kompletná štúdia na stiahnutie:

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.